Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczki z orzechowym olejem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki 3 sztuki
sok z cytryny 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta
cukier 1 szczypta
pieprz mielony 1 szczypta
olej z orzechów włoskich 3 łyżki
Do dekoracji: 4 listki
melisa 4 listki

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki z orzechowym olejem

Buraczki umyć i ugotować do miękkości bez obierania . Ostudzić .Utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) po obraniu . Doprawić sokiem z cytryny, solą ,szczyptą cukru, roztartym czosnkiem , olejem , pieprzem mielonym i roztartą melisą . Wymieszać . Dekorować listkami melisy .

Ja mam zawsze zawekowane kilka słoiczków buraczków ( tylko lekko osolone- ugotowane i utarte ). To zrobienie surówki trwa moment. Trzeba tylko te buraczki jakoś doprawić , coś dodać i już .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 30.05.2013 11:29
zdrowy i smaczny dodatek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak