Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki z czosnkiem i octem jabłkowym
Pozostawić do ostygnięcia (najlepiej na noc), następnie obrać i utrzeć razem z obranymi ząbkami czosnku, na dowolnych oczkach tarki warzywnej - ja utarłam malakserem.
Do buraczków wlać ocet jabłkowy (w zależności od mocy 1-2 szkl.), dodać cukru, pieprzu i soli do smaku, a następnie jak najdokładniej wymieszać. Pozostawić na godzinę lub dwie, ponownie wymieszać i ew.jeszcze doprawić solą lub cukrem. Na końcu wlać olej i wymieszać.
Gotowymi buraczkami napełniać średnie słoiki (350-650ml), zawartość dość dobrze ugniatać, aby wypchnąć powietrze - słoiki zakręcić i zapasteryzować przez 15-20 minut.
Tak przygotowane buraczki nadają się zarówno za sałatkę obiadową, jak i doskonałe są do przygotowania barszczu czy jako dodatek do botwinki.