Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
buraki
5 kg -
czosnek
3-5 główek -
ocet winny
1-2 szkl. jabłkowy -
cukier
do smaku -
sól
do smaku -
olej
2/3 szkl. słonecznikowy -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smalu
Przepis i sposób przygotowania Buraczki z czosnkiem i octem jabłkowym
Pozostawić do ostygnięcia (najlepiej na noc), następnie obrać i utrzeć razem z obranymi ząbkami czosnku, na dowolnych oczkach tarki warzywnej - ja utarłam malakserem.
Do buraczków wlać ocet jabłkowy (w zależności od mocy 1-2 szkl.), dodać cukru, pieprzu i soli do smaku, a następnie jak najdokładniej wymieszać. Pozostawić na godzinę lub dwie, ponownie wymieszać i ew.jeszcze doprawić solą lub cukrem. Na końcu wlać olej i wymieszać.
Gotowymi buraczkami napełniać średnie słoiki (350-650ml), zawartość dość dobrze ugniatać, aby wypchnąć powietrze - słoiki zakręcić i zapasteryzować przez 15-20 minut.
Tak przygotowane buraczki nadają się zarówno za sałatkę obiadową, jak i doskonałe są do przygotowania barszczu czy jako dodatek do botwinki.
Komentarze (7)