Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Buraczki w cieście

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki
1 kg
kminek
1 łyżeczka
Sklep Prymat
ocet
100 ml
jajko
4
mąka
30 dag
woda mineralna
250 ml
masło
8 dag
seler naciowy
45 dag
bulion warzywny
300 ml
białe wino
250 ml
śmietana kremówka
5 łyżek
chrzan
2 łyżki
Sklep Prymat
pomarańcza
1
olej
1 szklanka
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki w cieście

Buraki wyszorować i gotować około 40minut w osolonej wodzie z dodatkiem kminku.Odcedzić,obrać,pokroić w ćwiartki i polać octem.Białka oddzielić od żółtek.Do żółtek dodać mąkę,wodę mineralną , 5 dag masła i odrobinę soli.Wszystko wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę.Połączyć z ciastem i odstawić na 30minut.Seler oczyścić umyć i drobno posiekać,poddusić na pozostałej porcji masła.Wlać bulion i wino,doprawić solą,pieprzem i gotować na wolnym ogniu 10minut.Dodać śmietanę i chrzan.Pomarańczę umyć i pokroić w półplasterki .Buraki zanurzać w cieście i smażyć na oleju.Na półmisek wyłożyć buraki ,seler i rozłożyć plasterki pomarańczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak