Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Buraczki mojej babci - do słoika

4.5
(37)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraczki
6 kg
ocet 10 %
1,75 szklanki
cukier
1,5 szklanki
ziele angielskie
15 ziarenek
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
15 sztuk
Sklep Prymat
woda
6 szklanek
czosnek
6 sztuk
cebula
6 sztuk
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
15 ziarenek
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki mojej babci - do słoika

Buraczki umyć, razem ze skórą ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odstawić, aby wystygły, a następnie obrać ze skóry (można ściągnąć bez używania nożyka) i potrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować zalewę z: wody, cukru, octu, pieprzu, ziela angielskiego i liści. Zagotować. Do potartych buraczków dodać cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięte ząbki czosnku. Wymieszać, zalać ciepłą zalewą i odstawić na noc pod przykryciem. Następnego dnia przełożyć do słoików i zagotować. Można też bezpośrednio użyć do obiadu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ona 20.10.2023 14:20
Zrobiłam według tego przepisu, tylko dałam 2 szklanki wody, wyszły pyszne.
Kuchenka 28.09.2013 20:32
takie robiłam, są smaczne,
pati100015 28.09.2013 13:38
chętnie skorzystam
dodi 28.09.2013 12:02
pyszne buraczki
sara1 28.09.2013 08:42
fajny przepis,zrobię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak