Buraczki mojej babci - do słoika

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraczki

    6 kg
  • ocet 10 %

    1,75 szklanki
  • cukier

    1,5 szklanki
  • ziele angielskie

    15 ziarenek
  • liść laurowy

    15 sztuk
  • woda

    6 szklanek
  • czosnek

    6 sztuk
  • cebula

    6 sztuk
  • pieprz czarny ziarnisty

    15 ziarenek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraczki umyć, razem ze skórą ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odstawić, aby wystygły, a następnie obrać ze skóry (można ściągnąć bez używania nożyka) i potrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować zalewę z: wody, cukru, octu, pieprzu, ziela angielskiego i liści. Zagotować. Do potartych buraczków dodać cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięte ząbki czosnku. Wymieszać, zalać ciepłą zalewą i odstawić na noc pod przykryciem. Następnego dnia przełożyć do słoików i zagotować. Można też bezpośrednio użyć do obiadu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 28.09.2013 20:32
takie robiłam, są smaczne,
pati100015 28.09.2013 13:38
chętnie skorzystam
dodi 28.09.2013 12:02
pyszne buraczki
sara1 28.09.2013 08:42
fajny przepis,zrobię takie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat