Buraczane kopytka na parmezanowej piance

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na kopytka

  • ziemniaki

    700 g
  • buraki czerwone

    300 g
  • mąka pszenna typ 450

    200-210 g
  • jajko

    1 szt
  • sól

    1 łyżka
  • cząber

    1/2 łyżeczki
  • rozmaryn Prymat

    1/2 łyżeczki
  • ząbki czosnku

    2-3 szt

Składniki na parmezanową piankę

  • mleko 3,2%

    100 ml
  • śmietana kremówka

    100 ml
  • parmezan starty

    40 g

Dodatkowo

  • botwina

    1 pęczek
  • zielona fasolka szparagowa

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Buraczane kopytka na parmezanowej piance foto
Przygotowanie kopytek:
Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiowa i wstawiamy to piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 1-1 ½ godziny. Ziemniaki myjemy, nie obieramy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i obieramy ze skórki póki są jeszcze gorące. Upieczone buraki również obieramy. Ciepłe buraki i ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, przesianą mąkę, sól i przyprawy. Robimy dołek i wlewamy roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek, podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki – kopytka.
Krok 2 - Buraczane kopytka na parmezanowej piance foto
Kopytka przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.
W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy kopytka (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).

Wyławiamy łyżką cedzakową i rozkładamy na talerzu.

Fasolkę szparagową płuczemy i odcinamy końcówki. Następnie wrzucamy do garnka, zalewamy woda i odrobinę solimy. Gdy woda zacznie wrzeć gotujemy fasolkę ok. 5-15 minut. Odcedzamy.
Krok 3 - Buraczane kopytka na parmezanowej piance foto
Przygotowanie parmezanowej pianki:
Śmietankę i mleko doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy tarty parmezan. Mieszamy energicznie aż się ser rozpuści. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przecedzamy przez sitko parmezanową śmietankę i ubijamy ją np. za pomocą spieniacza do mleka.

Powstałą pianką dekorujemy talerze. Następnie nakładamy buraczane kopytka i fasolkę szparagową. Wszystko posypujemy botwinką i kawałkami parmezanu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kolorowa 28.03.2015 18:03
Wygląda bardzo intrygująco ;)
kasienka23 28.03.2015 15:11
bardzo fajny przepis!
dollce 28.03.2015 13:41
jak zwykle pyszności ;)
ben-ka 28.03.2015 10:59
Śliczne danie, podoba mi się pomysł:)
wwwiolka 28.03.2015 10:17
Bardzo fajny przepis.
joanna43 28.03.2015 08:45
cudownie sie prezentują, jeszcze takich nie jadłam
ada.la 28.03.2015 07:55
pomysłowe danie
Internetowa Kuchnia 28.03.2015 00:06
pięknie się prezentują :)
Iwusia 27.03.2015 23:03
coś pysznego

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat