BUŁKI ZE SŁONECZNIKIEM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    400 gram
  • mąka żytnia

    100 gram
  • woda letnia

    300 ml
  • jogurt naturalny

    3 łyżki
  • słonecznik łuskany

    2-3 łyżki
  • drożdże suche

    7 gram
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • oliwa

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypujemy obie mąki,dodajemy drożdże,sól,cukier ,ziarna słonecznika ,jogurt oraz letnią wodę.Wszystkie składniki mieszamy robotem ze spiralnymi końcówkami aż uzyskamy gładkie ciasto.Dodajemy oliwę i jeszcze krótko wyrabiamy ,aby ciasto wchłonęło oliwę.Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto podrosło i podwoiło swoją objętość(ok 30-40 minut).
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę,krótko zagniatamy i dzielimy ciasto na 10-12 kawałków
Każdy kawałek formujemy w zgrabną kulkę i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Znowu odstawiamy do wyrośnięcia (przykryte)
piekarnik nagrzewamy do 200 st.C i pieczemy bułeczki ok 20 minut.Przed pieczeniem można posmarować rozbełtanym jajkiem,lub spryskać woda(będą miały chrupiącą skórkę).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 12.02.2015 15:25
domowe zawsze bardzo smaczne
Wacław 12.02.2015 09:45
ja tez bym zjadł :-)
ben-ka 12.02.2015 09:14
Z chęcią bym zjadła, takie apetyczne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat