bułki z nadzieniem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • jajko

    2 szt.
  • masło roślinne

    1 łyżka
  • Cukier wymieszany z cukrem wa

    ½ szklanki
  • drożdże

    5 dag
  • ciepłe mleko

    1 i ½ szklanki
  • Nadzienie:

  • powidła

    ½ szklanki
  • Masło roślinne do smarowania c

    2 łyżki
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do maki dodać lekko wyrośnięte drożdże, rozprowadzone ciepłym mlekiem, ubite jajka z cukrem i resztę składników. Wyrobić cisto bardzo dobrze i pozostawić do wyrośnięcia. masła podgrzać by zrobiło się miękkie. Z wyrośniętego ciasta rwać kawałki mniej więcej takiej wielkości jak na pączki, rozpłaszczyć je, posypać mąką- nałożyć nadzienie, zalepić i posmarować masłem układać kolejno na blasze. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika na 180 stopni- piec. Przy podaniu posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eklerek 03.08.2011 21:41
apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat