Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z malinami i kruszonka

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

mąka pszenna 520 g
drożdże świeże 30 g
masło 40-50 g
mleko ciepłe 1 szkl
jajko 2
cukier 3 łyżki
sól szczypta

Nadzienie

maliny świeże 100 g
cukier 3 łyżki
ser twarogowy 100 g

Kruszonka

mąka pszenna 30 g
cukier 1 łyżka
masło 15 g

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z malinami i kruszonka


Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Drożdże rozkruszamy i dodajemy parę łyżek ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i 1 cukru, całość mieszamy na jednolitą masę, i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
W drugiej misce przesiewamy mąkę z cukrem. Dodajemy jajko, ciepłe (nie gorące) mleko i wyrośnięty zaczyn. Ciasto najpierw mieszamy łyżką, a później zagniatamy, (gdy będzie za bardzo kleiste dodajemy mąki). Do wyrobionego ciasta dodajemy rozpuszczone masło. Odstawiamy miskę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 -2 godziny.
Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz krótko je wyrabiamy, następnie dzielimy na równe części formujemy placuszki, nakładamy maliny i po łyżeczce twarożku.
Bułki układamy na wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce. Blachę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut.
Wszystkie składniki na kruszonkę wkładam do blendera z pojemnikiem i "tnę" dość krótko tylko do uzyskania niewielkich grudek. Jajko roztrzepuje z 2 łyżkami mleka. Wyrośnięte bułki posypuję kruszonką (można zrobić bez kruszonki).
Bułki pieczemy w temperaturze 190-200ºC przez około 25 minut. Studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agaK. 17.11.2015 14:54
Pychotki małe:)
Malinka 17.11.2015 13:13
Baaardzo apetyczna propozycja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak