bułki z kaszą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    0,5 kg
  • jajka

    2
  • cukier

    1/2 szklanki
  • drożdże

    1/2 szt
  • mleko

    1/2 szklanki
  • margaryna

    1/2 szklanki
  • Farsz:

  • kasza gryczana

    300 g
  • ser biały

    0,5 kg
  • sól

  • pieprz

  • jajko

    1
  • DODATKOWO:

  • jajko

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Farsz: Kasze gotujemy z dodatkiem soli. Następnie dodajemy do ugotowanej kaszy- ser biały, jajko, oraz sól, pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ciato: Jajko ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę. Gotujemy mleko z margaryną. Po rozpuszczeniu wlewamy do ciasta. Dalej rozpuszczamy drożdze w letniej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Po rozpuszczeniu dodajemy do ciasta. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 min. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkujemy i wyrawamy kubkiem placuszki. Na takie placuszki nakładamy farsz i zawijamy. Bułeczki smarujemy pędzelkiem po wierzchu rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku około 20 min w temp. 180'. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kuklik 16.12.2013 17:41
no no interesujące
Róża1 17.10.2013 22:48
podziwiam pomysł:-)
Wafelek2601 07.10.2013 08:43
Świetny przepis
Michał2 30.09.2013 12:57
rewelacyjne bułki super wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat