Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
mąka
0,5 kg -
jajko
2 -
cukier
1/2 szklanki -
drożdże
1/2 szt -
mleko
1/2 szklanki -
margaryna
1/2 szklanki -
Farsz:
-
kasza gryczana
300 g -
ser biały
0,5 kg -
sól
-
pieprz
-
jajko
1 -
DODATKOWO:
-
jajko
1
Przepis i sposób przygotowania bułki z kaszą
Ciato: Jajko ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę. Gotujemy mleko z margaryną. Po rozpuszczeniu wlewamy do ciasta. Dalej rozpuszczamy drożdze w letniej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Po rozpuszczeniu dodajemy do ciasta. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 min. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkujemy i wyrawamy kubkiem placuszki. Na takie placuszki nakładamy farsz i zawijamy. Bułeczki smarujemy pędzelkiem po wierzchu rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku około 20 min w temp. 180'. Smacznego!
Komentarze (4)