Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z czereśniami i kruszonką

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 600 gram
jajko 3 sztuki
masło 125 gram
cukier drobny 100 gram
drożdże 5 dag
mleko 2 szklanki

Nadzienie

czereśnie 400 gram
cukier 100 gram

kruszonka

mąka pszenna 200 gram
masło 100 gram
cukier drobny 100 gram

Dodatkowo

jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z czereśniami i kruszonką

Kroki postępowania

1
Jajka umyć, rozbić. Ubić z cukrem
Krok 1 - Bułki z czereśniami i kruszonką foto
2
Masło stopić. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Wlać ubite jajka, drożdże, mleko i masło. Zagnieść na jednolite ciasto. Następnie odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Krok 2 - Bułki z czereśniami i kruszonką foto
3
Czereśnie umyć, wydrylować. Zasypać cukrem. Wymieszać. Po upływie ok. 30 minut zlać sok.
Krok 3 - Bułki z czereśniami i kruszonką foto
4
Z ciasta formować kulki o dowolnej wielkości. Kulki ciasta rozpłaszczyć i nakładać po łyżce czereśni.
Krok 4 - Bułki z czereśniami i kruszonką foto
5
Ciasto starannie zlepiać.
Krok 5 - Bułki z czereśniami i kruszonką foto
6
Kruszonka ; mąkę siekać z masłem i cukrem. Nie zagniatać. Bułeczki smarować rozkłóconym jajkiem. Następnie posypywać kruszonką i układać na blachę. Piec ok. 15 minut w 200 stopniach.
Krok 6 - Bułki z czereśniami i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 25.06.2014 11:14
prze smaczniutkie bułeczki :) pychotka
Adam/ZUB3R 19.06.2014 17:23
wyglądają bardzo smacznie
Magula 19.06.2014 17:04
Mniam pyszne
Marta1986 19.06.2014 15:00
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak