bułki z bazylią i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    10 dkg.
  • cukier

    1/2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 szkl.
  • mąka pełnoziarnista

    1 szkl.
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • bazylia

    1/2 doniczki
  • suszone pomidory

    10 dkg.
  • olej z suszonych pomidorów

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

drożdże pokruszyć włożyć do rondelka zalać szklanką letniej wody dodać cukier i wymieszać aby cukier się rozpuścił odstawić do wyrośnięcia,po tym czasie dodać olej z pomidorów suszonych i wymieszać,do naczynia wsypać obie mąki,sól,rozczyn drożdżowy i zagnieść gładkie elastyczne ciasto,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.75min.w tym czasie posiekać pomidory i umyte oraz osuszone listki bazylii a następnie dodać do wyrośniętego już ciasta i ponownie je zagnieść,formować z zagniecionego ciasta bułeczki układać na wysmarowanej blasze olejem przykryć je ściereczką aby podrosły po ok.15min.upiec w temp.200st.ok.20-25min.na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 20.10.2012 11:16
ja też super przepis
ziutula 18.01.2012 15:34
takie buły to i suche zjem....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat