Przepis i sposób przygotowania na: Bułki tradycyjne
Formujemy 6 bułek, spłaszczamy je trochę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem. W tym miejscu możemy posypać bułki ziarnami takimi jak np. kminek zwyczajny, kmin rzymski, anyż, sezam, mak, itp.
Do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą i rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. Wkładamy bułki i pieczemy przez 15 minut.
Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Jako dodatki do bułki możemy użyć:
- 80 g czarnych grubo pokrojonych oliwek
- 100 g boczku pokrojonego w kostkę i zrumienionego na patelni
- 80 g startego sera gruyère
- 120 g sera camembert pokrojonego w małą kostkę
- 100 g kiełbasy chorizo, drobno pokrojonej
- 80 g suszonych pomidorów, drobno pokrojonych
- 80 g drobno potłuczonych orzechów włoskich
- 1 kopiasta łyżka sproszkowanego curry