Przepis i sposób przygotowania na: Bułki pszenne.
Drożdże ucieramy z cukrem,wlewamy pół szklanki letniego mleka,dodajemy 2 łyżki mąki,mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Do dużej miski lub na stolnicę wsypujemy mąkę,wbijamy jajko,dodajemy sól oraz pozostałe składniki wraz z wyrośniętym rozczynem i zagniatamy ciasto, tak długo aż będzie elastyczne.
Ciasto przykrywamy ściereczką,odstawiamy do wyrośnięcia przynajmniej na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 11 bułeczek, blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, układamy na nim bułeczki, przykrywamy je ponownie ściereczka i odstawiamy na 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i pieczemy bułeczki ok.20 minut.