Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki pszenne ze słonecznikiem i prażoną cebulką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
sól 1 płaska łyżeczka
mleko 380 ml
cukier 1 łyżka
oliwa 5 łyżek
drożdże 50 g
słonecznik 1/2 szklanka
Cebulka smażona Prymat 1/2 szklanka
Do posmarowania:
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki pszenne ze słonecznikiem i prażoną cebulką

Kroki postępowania

1
Rozkruszone drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i z cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce by mleko się spieniło. Następnie do miski z mlekiem wsypujemy mąkę, sól, oliwę.

Na koniec do składników ciasta wsypujemy podprażony na suchej patelni słonecznik oraz 1/2 szklanki prażonej cebulki. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

Z ciasta formujemy bułeczki, przekładamy na oprószonej mąką blaszce.
Krok 1 - Bułki pszenne ze słonecznikiem i prażoną cebulką foto
2
Kiedy bułeczki zwiększą swą objętość smarujemy rozmąconym jajkiem.
Krok 2 - Bułki pszenne ze słonecznikiem i prażoną cebulką foto
3
Bułeczki pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Krok 3 - Bułki pszenne ze słonecznikiem i prażoną cebulką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kaprysiek 08.03.2014 14:54
Pisałem już podobny komentarz do innych bułeczek, ale się powtórzę: spróbuję to zrobić, mimo, że jeszcze nigdy nie piekłem pieczywa, zawsze kupowałem w sklepie.
Milka100 15.12.2013 20:58
ale apetyczne bułeczki
smerfna_chatka 15.12.2013 16:30
moje smaki
krystyna330 15.12.2013 16:13
świetnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak