Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
500 gr -
olej
40 gr -
cukier
1 łyżeczka -
sól
1 łyżeczka -
drożdże
50 gr -
otręby pszenne
3 łyżki -
otręby owsiane
3 łyżki -
żółtko surowe
1 szt -
woda
250 (ciepła)
Sposób przygotowania
Wracasz z łazienki masz gotowe ciasto na bułeczki. Dzielisz je na 8 części. Ja na talerzu rozklepuję ciasto,dzielę na cztery,a każdy trójkąt na pół i mam 8 równych części. Z każdej części robisz wałek i zakręcasz na ślimaka albo w warkocz, albo robisz kulkę i nacinasz jak kajzerkę. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,posmaruj żółtkiem,możesz posypać ziarnami sezamu, słonecznika, dyni, makiem, kminkiem itp. Pieczesz około 15-20 minut(z termoobiegiem 15 min i 200st).
Bułki się pieką, a Ty szykujesz śniadanko. Zapach budzi wszystkich...
I proszę ciepłe,chrupiące,pachnące bułeczki do śniadanka, Ty zrobiona na bóstwo i już niesenna (wypiłaś przecież kawę), a rodzinka tylko ochy i achy...
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się