Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułki paluchy z sezamem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 1 kostka
woda letnia 2 szklanki
oliwa 3 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sezam 2 łyżki
sezam do posypania
oregano 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: bułki paluchy z sezamem

SPOSÓB WYKONANIA:

Drożdże rozrabiamy z wodą i cukrem. Do miski wsypujemy przesianą mąkę , rozrobione drożdże, olej, sól i przyprawy. Zagniatamy ciasto , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia ciasta.
Bierzemy po kawałku ciasta (wielkości ) i robimy z tego pasek, składamy na dwie równe części i zaplatamy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak