Przepis i sposób przygotowania na: Bułki drożdżowe z jagodami i kruszonką
Kroki postępowania
Mleko podgrzać w garnku, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Resztę z dwóch szklanek mąki wysypać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn i jajka: jedno całe oraz 5 żółtek (białka zostawić na później). Dodać resztę z pół szklanki cukru i roztopioną, wystudzoną margarynę.
Zagnieść ciasto aż będzie odstawać od ręki. Zostawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie, wyłożyć ciasto na stolnicę, pokroić na kawałki.
Formować bułki, nakładać dżem, zlepiać. Odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować kruszonkę z łyżki masła, łyżki cukru i czubatej łyżki mąki. Masło posiekać nożem, dodać mąkę i cukier, wyrobić.
Wyrośnięte bułki posmarować rozbitym białkiem i posypać kruszonką.
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Wstawić bułki ułożone na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec 25-30 minut.
Smacznego :)