Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki do hamburgerów

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
woda 300 ml
masło 35 gram
drożdże suche 7 gram
sól 10 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki do hamburgerów

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto przez 15 minut, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do dłoni. Odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozwalamy odpocząć przez 30 minut.
Po tym czasie dzielimy na 6 części (po 140 g), lepimy kule i spłaszczamy mocno, tak żeby miały ze 2-2,5 cm wysokości. I układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie za blisko siebie, bo jeszcze urosną. Ja daję tyle przestrzeni, że na blachę wchodzą mi 4 bułki. A pozostałe dwie piekę w drugim rzucie. Nic się nie stanie jak poczekają te kilkanaście minut dłużej na swoją kolej.
W tym miejscu, jeśli zachodzi taka potrzeba, posypujemy wybranymi ziarnami, np. sezamem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 minut.
Pieczemy w 210 stopniach przez 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 15.09.2017 17:48
ja dodaję jeszcze odrobinę cukru i wodę zastępuję mlekiem
Klausia 05.09.2014 16:03
Przydatny przepis :)
CAROLL1989 03.09.2014 23:07
Dodała bym sezamu na górę :)
Triss 30.08.2014 12:46
smakowite.;)
Ola1984 30.08.2014 08:56
Świetnie wyglądają :) To takiej bułki obowiązkowo domowej roboty burger :)
Mniam 30.08.2014 08:48
Jakie idealnie równe. Moje nigdy takie nie wychodzą :(
norweska20 30.08.2014 00:18
i ja również..apetyczne
halinah 30.08.2014 00:13
z chęcią bym je spróbowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak