bułka z jarmużem i mozzarellą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • otręby

    2 łyżki
  • drożdże suche

    1 płaska łyżeczka
  • sól morska

    1/2 łyżeczki
  • jarmuż

    3/4-1 szklanka
  • ser mozzarella

    5-6 mini kulek
  • oliwa

    1 łyżka
  • woda letnia

    1/2 szklanki
  • mąka

    do podsypywania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mąkę pszenną (użyłam typ 650) przesiać do miski, dodać drożdże, sól, otręby i wymieszać. Dolać oliwę i wodę (około pół szklanki) i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
2. Jarmuż (liście bez grubych i twardych łodyżek) podgotować około 2 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedzić na sicie i przestudzony posiekać drobno (około 3/4-1 szklanka).
3. Ciasto rozwałkować w prostokąt o grubości ok. 5 mm. Wysypać posikany jarmuż jako równą warstwę na ciasto, a w środek położyć małe kulki mozzarelli w rządku. Zwinąć ciasto w rolkę, zakleić końce. Ułożyć na blasze do wyrośnięcia.
4. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Można jeść na ciepło. Zjeść najlepiej tego samego dnia. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 15.10.2013 08:54
fajny pomysł
IwonaKa 20.08.2013 11:18
chętnie bym spróbowała
Iwusia 20.04.2013 23:01
wygląda fantastycznie
Wafelek2601 20.02.2013 08:51
Wygląda pysznie
Mati13 01.02.2013 17:33
przepięknie wygląda! pyszne wnętrze
IZABELA29 09.01.2013 10:33
ciekawe smaki...i tak nietypowo
ben-ka 09.01.2013 10:31
Jak ona ślicznie się prezentuje:)
Katarzyna59 17.12.2012 16:06
super
Isia 11.12.2012 11:12
genialna
Katarzyna59 04.12.2012 10:12
bardzo apetyczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat