Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułka z jarmużem i mozzarellą

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
otręby 2 łyżki
drożdże suche 1 płaska łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
jarmuż 3/4-1 szklanka
ser mozzarella 5-6 mini kulek
oliwa 1 łyżka
woda letnia 1/2 szklanki
mąka do podsypywania

Przepis i sposób przygotowania na: bułka z jarmużem i mozzarellą

1. Mąkę pszenną (użyłam typ 650) przesiać do miski, dodać drożdże, sól, otręby i wymieszać. Dolać oliwę i wodę (około pół szklanki) i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
2. Jarmuż (liście bez grubych i twardych łodyżek) podgotować około 2 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedzić na sicie i przestudzony posiekać drobno (około 3/4-1 szklanka).
3. Ciasto rozwałkować w prostokąt o grubości ok. 5 mm. Wysypać posikany jarmuż jako równą warstwę na ciasto, a w środek położyć małe kulki mozzarelli w rządku. Zwinąć ciasto w rolkę, zakleić końce. Ułożyć na blasze do wyrośnięcia.
4. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Można jeść na ciepło. Zjeść najlepiej tego samego dnia. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 15.10.2013 08:54
fajny pomysł
IwonaKa 20.08.2013 11:18
chętnie bym spróbowała
Iwusia 20.04.2013 23:01
wygląda fantastycznie
Wafelek2601 20.02.2013 08:51
Wygląda pysznie
Mati13 01.02.2013 17:33
przepięknie wygląda! pyszne wnętrze
IZABELA29 09.01.2013 10:33
ciekawe smaki...i tak nietypowo
ben-ka 09.01.2013 10:31
Jak ona ślicznie się prezentuje:)
Katarzyna59 17.12.2012 16:06
super
Isia 11.12.2012 11:12
genialna
Katarzyna59 04.12.2012 10:12
bardzo apetyczna
anemon 04.12.2012 08:05
Powiem bez przesady: wspaniała. Bardzo podoba mi się Twoja bułka i jestem pewna smakuje też wspaniale.
Ada-Gaba 04.12.2012 07:36
koniecznie muszę wypróbować
RenataZ-et 03.12.2012 21:34
jak zwykle-rewelacja! :)
caffee_tea 03.12.2012 20:49
muszę spróbować ten przepis
adelajda 03.12.2012 19:26
bardzo lubię jarmuż ! ale Twój sposób podania bardzo mi się podoba !
mufinka79 03.12.2012 19:22
ciekawy przepis :)
Noruas 03.12.2012 19:07
Wygląda rewelacyjnie, ciekawę czy jarmuż dostanę w Holandii...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak