Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułgarski chlebek - słonecznik

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna 1 kg
mleko 500 ml
jajko 3 sztuki (duże)
biały ocet winny 3 łyżki
olej słonecznikowy 3 łyżki
cukier 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
drożdże suche 12 gram

Dodatkowo

masło 125 gram (roztopione)
sezam (do posypania)
żółtko jajek (do posmarowania)

Przepis i sposób przygotowania na: Bułgarski chlebek - słonecznik

Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto przez 15 minut.
Drożdże instant możemy zastąpić 40 g świeżych drożdży, ale wówczas musimy zrobić zaczyn, czyli drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną maki i mleka i zostawiamy na 15 minut. Dopiero po tym czasie dodajemy resztę składników.
Po wyrobieniu wkładamy ciasto do naoliwionej miski i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości czyli na jakąś 1 godzinę. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat i przez kilka chwil wyrabiamy i dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na okrąg o średnicy 30-35 cm i grubości około 1 cm.
Pierwszy placek dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem, przykrywamy drugim płatem, znów smarujemy i tak cały czas, aż 4 płaty ciasta położymy. I oczywiście wierzch czwartego placka też smarujemy masłem. Teraz dzielimy przy pomocy ostrego noża na 16 kawałków tak jak tort.
Tortownicę o średnicę 26-30 cm wykładamy dokładnie papierem do pieczenia. Każdy trójkąt ciasta zawijamy tak jak się rogale zawija, czyli zaczynając od najszerszej części do najwęższej i układamy w tortownicy (10 dookoła i 6 w środku - jak na zdjęciu). Jeżeli zostało nam jakieś roztopione masło to polewamy wierzch ciasta. Odstawiamy na 20-30 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać ziarnami sezamu (lub słonecznika).
Pieczmy przez około 30-35 minut w 200 stopniach (do suchego patyczka - koniecznie musimy sprawdzić). Jeżeli w trakcie pieczenia chleb za bardzo się zrumieni to przykrywamy folią aluminiową.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 22.09.2014 10:56
wygląda wyśmienicie
Renata22 19.09.2014 21:34
Cudny wypiek!
Klausia 19.09.2014 15:03
podoba mi się
Wafelek2601 19.09.2014 14:08
bardzo dobry
Iwusia 18.09.2014 23:56
ciekawy przepisik
Futka 18.09.2014 21:47
Świetny chlebek - przepyszny! :)
Barbara13 18.09.2014 21:02
ciekawy ten chlebek,muszę wypróbować :)
IlonaAlbertos 18.09.2014 20:43
Smakowity chlebek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak