Bułgarska zupa z soczewicy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica zielona

    100 g
  • marchew

    2 szt
  • por

    1
  • ząbki czosnku

    3
  • ocet winny

  • oliwa

    1 łyżka
  • gałązka świezej czubricy lub 1/2 łyzeczki suszonej lub 1/2 łyżeczki cząbru

  • sól

  • pieprz

  • bulion warzywny

    1 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zdjecia sa mocno szarobure albo czego wymagac od soczewicy, jaka jest każdy wie, ładneijsza nie będzie.

Soczewice przepłukać, zalac woda i zostawic na noc. Soczewice odsaczyć, przepłukać, wsypac do garnka zalać bulionem warzywnym, dodac startą marchewke, pokrojonego w plasterki pora, wsypać przyprawy i gotowac do miekkosci. Czosnek przecisniety przez praske wymieszac z łyzka oliwy i 1 łyzka octu winnego i dodac do zupy przed podaniem. Mozna na talerzu dac kleksa jogurtu naturalnego lub smietany albo wcale. W oryginale było jeszcze zeby dać zasmażke z mąki ale ja juz jej nie robiłam. taka wersja light mi wystarczy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
elzbietar64 20.05.2012 23:10
super smakuje
Kate131 12.03.2012 07:56
uwielbiam zupy z soczewicy
Niunia 03.03.2012 21:05
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat