Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki ze szpinakiem i fetą
Do mąki dodajemy sól, olej, rozczyn drożdżowy i połowę pozostałej ciepłej wody. Mieszamy i wyrabiamy. Można użyć robota wieloczynnościowego.
Jeśli ciasto będzie zbyt gęste stopniowo dodajemy pozostałą wodę, gdy odwrotnie - dodajemy mąkę. Przykrywamy suchą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojony czosnek i szpinak. Smażymy, aż woda wyparuje. Na koniec dodajemy ser feta - podgrzewamy razem około 3 minuty i zdejmujemy z ognia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy ciasto na stolnicę podsypując mąką. Przy pomocy wałka ciasto wałkujemy delikatnie i wycinamy krążki. Następnie nadziewamy łyżeczką szpinak z fetą. Zaklejamy jak pierogi.
Układamy je na blasze z odrobiną oleju lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy słonecznikiem.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.