Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z pieczarkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 80 dkg
cebula 2 sztuki
mąka 0,6 kg
drożdże 3 dkg
cukier 1 łyżka stołowa
mleko 1 szklanka
margaryna 8 dkg
jajko 2 sztuki
śmietana 0,5 szklanki
olej
sól
pieprz
żółtko jajek 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z pieczarkami

Ciasto:
Drożdże utrzyj z cukrem (łyżka stołowa). Dodaj 10 dkg mąki i mleko (1 szklanka),odstaw do wyrośnięcia. Wyrób resztę mąki z jajkiem, żółtkami, dodaj rozczyn i roztopioną margarynę (odstaw do wyrośnięcia).

Nadzienie:
Pieczarki pokrój, cebulę posiekaj, a później podsmażyć na oleju. Przyprawić solą, pieprzem oraz podlać wodą i dusić. Mąkę wymieszać ze śmietaną (0,5 szklanki) i dodać do pieczarek oraz dodać żółtko. Wszystko dokładnie wymieszać.

Po wyrośnięciu ciasta rozwałkuj i pokrój w pasy ok. (30*10cm). Na każdym ułóż farsz i zwiń. Następnie pokrój na kawałki o szerokości 3-4cm i odstaw ponownie do wyrośnięcia ok. 15 minut.Potem każdy kawałek posmaruj rozmąconym jajkiem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.

życzę smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak