Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z pieczarkami
Drożdże utrzyj z cukrem (łyżka stołowa). Dodaj 10 dkg mąki i mleko (1 szklanka),odstaw do wyrośnięcia. Wyrób resztę mąki z jajkiem, żółtkami, dodaj rozczyn i roztopioną margarynę (odstaw do wyrośnięcia).
Nadzienie:
Pieczarki pokrój, cebulę posiekaj, a później podsmażyć na oleju. Przyprawić solą, pieprzem oraz podlać wodą i dusić. Mąkę wymieszać ze śmietaną (0,5 szklanki) i dodać do pieczarek oraz dodać żółtko. Wszystko dokładnie wymieszać.
Po wyrośnięciu ciasta rozwałkuj i pokrój w pasy ok. (30*10cm). Na każdym ułóż farsz i zwiń. Następnie pokrój na kawałki o szerokości 3-4cm i odstaw ponownie do wyrośnięcia ok. 15 minut.Potem każdy kawałek posmaruj rozmąconym jajkiem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
życzę smacznego.