Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułeczki z pestkami dyni

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 600 gram
drożdże 40 gram
pestki dyni 60 gram
jajko 1 sztuka
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
olej 4 łyżki
woda 250 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki z pestkami dyni

Wykonanie:
Drożdże pokruszyłam, rozpuściłam w 1/4 szklanki letniej wody z dodatkiem cukru, pozostawiłam na kilka minut.
Do mąki dodałam sól, pestki dyni ( 2/3 resztę zostawiłam do posypania bułeczek ) wbiłam jajko, wlałam wodę i rozczyn, zagniotłam ciasto. Na koniec dodałam olej. Ciasto dobrze wyrobiłam, odstawiłam do wyrośnięcia przykryte ściereczka na jedną godzinę.
Gdy ciasto wyrosło rozwałkowałam je na stolnicy podsypując delikatnie mąką, nadając mu kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto przekroiłam wzdłuż i trzy razy w poprzek uzyskując 6 bułek. Ciasto ułożyłam na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia , każdą bułeczkę posmarowałam mlekiem , posypałam pestkami dyni. Pozostawiłam do wyrośnięcia na następne 30 minut.
Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna__s 22.01.2014 21:32
Jutro wstanę wcześniej i zrobię je na śniadanie. Wyglądają bardzo smacznie.
aniagdz 22.01.2014 19:20
lubię z dynią:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak