Bułeczki z otrębów

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    2 szklanki
  • mąka

    4 szklanki
  • otręby pszenne

    1 szklanka
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    szczypta
  • cukier

    łyżka
  • cukier

    łyżka
  • ryż

    4 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko zagrzać , rozrobić w nim drożdże z cukrem, dodać trochę mąki i wymieszać. Dodać otręby, olej i sól, mieszać dodając stopniowo po trochu mąkę, wyrabiać ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.. Formować bułeczki, poczekać aż wyrosną i piec na kamieniu ok 20 min w temp 200 st lub w piekarniku na blasze ok 40 min w temp 175

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat