Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z otrębami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 1 łyżeczka
mąka żytnia 1 szklanka
mąka tortowa 2,5 szklanki
sól 1 czubata łyżeczka
otręby pszenne 1 szklanka
drożdże świeże 50 gram
woda 1,5 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z otrębami

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. Odstawić na kilka minut. Do miski przesypać mąkę tortową, mąkę żytnią typ 720 , otręby i sól. Dokładnie wymieszać. Do sypkich składników wlać rozczyn drożdżowy.
Krok 1 - Bułeczki z otrębami foto
2
Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto.
Krok 2 - Bułeczki z otrębami foto
3
Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 6 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na natłuszczonej blasze.
Krok 3 - Bułeczki z otrębami foto
4
Na każdej bułeczce zrobić ostrym nożem nacięcie. Bułki odłożyć na kilka minut do ponownego podrośnięcia.
Krok 4 - Bułeczki z otrębami foto
5
Przed pieczeniem wierzch bułek posmarować ciepłą wodą. Piec w 180 stopniach przez ok. 30-40 minut (aż się ładnie zrumienią).
Krok 5 - Bułeczki z otrębami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 18.04.2013 09:28
uwielbiam takie bułeczki
iziona 17.04.2013 21:08
Wspaniałe bułeczki
ZielonyPokoik 17.04.2013 16:01
Będę musiała spróbować.
eMMe 17.04.2013 14:55
Domowe bułeczki zawsze są świetne:)
Rafał3 17.04.2013 14:42
palce lizać pyszności
Boska_Agatka 17.04.2013 14:38
świetny pomysł polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak