Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mleko
300 ml -
jajko
2 sztuki -
olej
8 łyżek -
cukier
1 łyżeczka -
sól
1 szczypta -
mąka pszenna
600 g -
salami
15 plasterków -
mozzarella małe kulki
15 sztuk -
Czarnuszka nasiona Prymat
-
sezam
-
białko
2 sztuki -
Party Dip Barbecue
1 opakowanie -
keczup
5 łyżek -
woda
2 łyżki -
drożdże suche
7 g
Sposób przygotowania
Porcja na ok. 15 bułeczek!
Wykonanie:
WERSJA DLA MASZYNISTÓW
1. Do maszyny wlewamy mleko.
2. Dodajemy jajka i olej.
3. Dosypujemy cukier, sól i mąkę.
4. W mące robimy dziurkę, w której umieszczamy suche drożdże :)
5. Włączamy tryb wyrabiania ciasta(u mnie trwa on 1 h 30 min).
WERSJA TRADYCYJNA
1. Do miseczki wlewamy podgrzane lekko mleko.
2. Dodajemy do niego pokruszone świeże drożdże, cukier i łyżkę mąki.
3. Odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Jajka roztrzepujemy widelcem.
5. W dużej misce mieszamy mąkę, wyrośnięte drożdże, jajka i sól. Wyrabiamy ciasta na jednolitą masę. Ciasto jest gotowe, kiedy spokojnie odchodzi od ręki.
6. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na jakieś 40 minut.
NASTĘPNIE:
1. Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałeczku ciasta, formujemy kulki.
2. Gotowe kulki rozpłaszczamy, w środek kładziemy plasterki salami i małą kulkę mozzarelli. Ciasto zaklejamy i formujemy zgrabne kulki, pilnując, by ciasto się nigdzie nie rozklejało.
3. Gotowe bułeczki układamy na wysmarowaną tłuszczem formę, smarujemy białkiem i ewentualnie posypujemy dodatkami: u mnie sezam i czarnuszka!
4. Pieczemy w 190 stopniach około 20-25 minut. W zależności od wielkości bułeczek, ważne, że do rumianego ich wierzchu :D
Party DIP Barbecue:
Zawartość opakowania łączymy z 5 łyżkami keczupu i 2 łyżkami wody.
Komentarze (23)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (13)