Bułeczki z niespodzianką.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    300 ml
  • jajka

    2 sztuki
  • olej

    8 łyżek
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • mąka pszenna

    600 g
  • salami

    15 plasterków
  • mozzarella małe kulki

    15 sztuk
  • Czarnuszka nasiona Prymat

  • sezam

  • białka

    2 sztuki
  • Party Dip Barbecue

    1 opakowanie
  • keczup

    5 łyżek
  • woda

    2 łyżki
  • drożdże suche

    7 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zamiast suszonych drożdży można użyć świeżych. Wtedy potrzebujemy ich 25 gramów!

Porcja na ok. 15 bułeczek!


Wykonanie:

WERSJA DLA MASZYNISTÓW

1. Do maszyny wlewamy mleko.
2. Dodajemy jajka i olej.
3. Dosypujemy cukier, sól i mąkę.
4. W mące robimy dziurkę, w której umieszczamy suche drożdże :)
5. Włączamy tryb wyrabiania ciasta(u mnie trwa on 1 h 30 min).


WERSJA TRADYCYJNA

1. Do miseczki wlewamy podgrzane lekko mleko.
2. Dodajemy do niego pokruszone świeże drożdże, cukier i łyżkę mąki.
3. Odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Jajka roztrzepujemy widelcem.
5. W dużej misce mieszamy mąkę, wyrośnięte drożdże, jajka i sól. Wyrabiamy ciasta na jednolitą masę. Ciasto jest gotowe, kiedy spokojnie odchodzi od ręki.
6. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na jakieś 40 minut.

NASTĘPNIE:

1. Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałeczku ciasta, formujemy kulki.
2. Gotowe kulki rozpłaszczamy, w środek kładziemy plasterki salami i małą kulkę mozzarelli. Ciasto zaklejamy i formujemy zgrabne kulki, pilnując, by ciasto się nigdzie nie rozklejało.
3. Gotowe bułeczki układamy na wysmarowaną tłuszczem formę, smarujemy białkiem i ewentualnie posypujemy dodatkami: u mnie sezam i czarnuszka!
4. Pieczemy w 190 stopniach około 20-25 minut. W zależności od wielkości bułeczek, ważne, że do rumianego ich wierzchu :D


Party DIP Barbecue:

Zawartość opakowania łączymy z 5 łyżkami keczupu i 2 łyżkami wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krokus 26.02.2014 22:05
te bułeczki muszą być pyszne
Malinka 15.02.2014 12:01
Super przepis na super bułeczki!
Kasia36 15.01.2014 22:09
Znakomity przepis
Klausia 29.11.2013 14:09
świetne jako drugie śniadanie do pracy :D
MarchiochaKucharzy 21.11.2013 13:22
fajny pomysł :D
Alex_M 19.11.2013 10:47
świetne bułeczki
Magda24 03.11.2013 20:35
pięknie wypieczone i pyszne
jozefinach 21.10.2013 16:40
Bułeczki prezentują się bardzo smakowicie.
Aannkaa82 18.10.2013 21:00
Bardzo apetyczne te Twoje bułeczki :)
matesko 17.10.2013 11:05
apetycznie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat