Bułeczki preclowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • woda ciepła

    335 ml
  • drożdże świeże

    25 g
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżka
  • mąka pszenna typ 500

    585 g
  • masło miękkie

    4-5 łyżek
  • olej

    1 łyżka

Dodatkowo

  • jajko

    1 szt
  • mak

    2 łyżki
  • ziarna sezamu

    2 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    80 g
  • woda

    2 litry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułeczki preclowe foto
W misce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłą wodę i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą. Wlewamy roztwór z drożdży i roztopione masło i drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.

Ciasto wyrabiamy ok. 3-4 minut – nie podsypujemy mąką. Następnie przekładamy do miski posmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 2 - Bułeczki preclowe foto
W międzyczasie łączymy wodę z sodą i doprowadzamy do wrzenia.

Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na blat – nie podsypujemy mąka i dzielimy na 10-12 równych części. Z każdej części formujemy długi wałeczek, składamy go na pół, skręcając dwa kawałki wokół siebie. Końce naszego wałeczka przekładamy przez górny otwór i dociskamy. W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi kawałkami ciasta.
Krok 3 - Bułeczki preclowe foto
Gotowe bułeczki zanurzamy na 30 sekund we wrzącej wodzie z sodą (dzięki zaparzeniu ciasta skórka będzie chrupiąca i będzie miała piękny ciemnobrązowy kolor). Wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na blasze (blachę można oprószyć mąką).
Bułeczki preclowe smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem i sezamem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 230 stopnie na 15-18 minut aż ciasto będzie ciemnobrązowe.

Studzimy na kratce!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monikaT83 21.03.2015 12:21
czy dostanę jedną bułeczkę :) jest świetna:)
misia53 20.03.2015 22:22
zniewalające bułeczki
Kolorowa 20.03.2015 20:12
pyszne bułeczki
Janina 20.03.2015 15:15
Bułeczki rewelacja;)
bietka 20.03.2015 13:33
bardzo smakowite :)
Futka 20.03.2015 12:27
Świetne i pachnące bułeczki! Prezentują się niezwykle apetycznie :)
mami93 20.03.2015 12:20
cudowne :)))
Malinka 20.03.2015 12:18
Bułeczki rewelacyjne! Chętnie bym jedną schrupała :)
paulette17 20.03.2015 11:59
Pyszne bułeczki ! :) Pięknie zarumienione :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat