Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki preclowe

5.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

woda ciepła 335 ml
drożdże świeże 25 g
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżka
mąka pszenna typ 500 585 g
masło miękkie 4-5 łyżek
olej 1 łyżka

Dodatkowo

jajko 1 szt
mak 2 łyżki
ziarna sezamu 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 80 g
woda 2 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki preclowe

Kroki postępowania

1
W misce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłą wodę i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą. Wlewamy roztwór z drożdży i roztopione masło i drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.

Ciasto wyrabiamy ok. 3-4 minut – nie podsypujemy mąką. Następnie przekładamy do miski posmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 1 - Bułeczki preclowe foto
2
W międzyczasie łączymy wodę z sodą i doprowadzamy do wrzenia.

Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na blat – nie podsypujemy mąka i dzielimy na 10-12 równych części. Z każdej części formujemy długi wałeczek, składamy go na pół, skręcając dwa kawałki wokół siebie. Końce naszego wałeczka przekładamy przez górny otwór i dociskamy. W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi kawałkami ciasta.
Krok 2 - Bułeczki preclowe foto
3
Gotowe bułeczki zanurzamy na 30 sekund we wrzącej wodzie z sodą (dzięki zaparzeniu ciasta skórka będzie chrupiąca i będzie miała piękny ciemnobrązowy kolor). Wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na blasze (blachę można oprószyć mąką).
Bułeczki preclowe smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem i sezamem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 230 stopnie na 15-18 minut aż ciasto będzie ciemnobrązowe.

Studzimy na kratce!
Krok 3 - Bułeczki preclowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monikaT83 21.03.2015 12:21
czy dostanę jedną bułeczkę :) jest świetna:)
misia53 20.03.2015 22:22
zniewalające bułeczki
Kolorowa 20.03.2015 20:12
pyszne bułeczki
Janina 20.03.2015 15:15
Bułeczki rewelacja;)
bietka 20.03.2015 13:33
bardzo smakowite :)
Futka 20.03.2015 12:27
Świetne i pachnące bułeczki! Prezentują się niezwykle apetycznie :)
mami93 20.03.2015 12:20
cudowne :)))
Malinka 20.03.2015 12:18
Bułeczki rewelacyjne! Chętnie bym jedną schrupała :)
paulette17 20.03.2015 11:59
Pyszne bułeczki ! :) Pięknie zarumienione :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak