Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na ciasto
-
woda ciepła
335 ml -
drożdże świeże
25 g -
cukier
1 łyżka -
sól
1 łyżka -
mąka pszenna typ 500
585 g -
masło miękkie
4-5 łyżek -
olej
1 łyżka
Dodatkowo
-
jajko
1 szt -
mak
2 łyżki -
ziarna sezamu
2 łyżki -
Soda oczyszczona Prymat
80 g -
woda
2 litry
Przepis i sposób przygotowania Bułeczki preclowe
Kroki postępowania

Ciasto wyrabiamy ok. 3-4 minut – nie podsypujemy mąką. Następnie przekładamy do miski posmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na blat – nie podsypujemy mąka i dzielimy na 10-12 równych części. Z każdej części formujemy długi wałeczek, składamy go na pół, skręcając dwa kawałki wokół siebie. Końce naszego wałeczka przekładamy przez górny otwór i dociskamy. W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi kawałkami ciasta.

Bułeczki preclowe smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem i sezamem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 230 stopnie na 15-18 minut aż ciasto będzie ciemnobrązowe.
Studzimy na kratce!
Komentarze (9)
Nie masz konta? Zarejestruj się