Bułeczki z jagodami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    2 szkl.
  • mąka tortowa

    2 szkl.
  • żółtka

    3 szt
  • ciepłe mleko

    1 szkl.
  • olej

    150 ml
  • drożdże

    50 g
  • cukier

    3 łyżki
  • szczypta soli

  • Nadzienie:

  • jagody

    2 szkl.
  • cukier

    3 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżkę
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułeczki z jagodami foto
Z mleka,drożdży,1 łyżki cukru i 1/2 szkl. mąki krupczatki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z olejem. Masę żółtkową i rozczyn wlać do mąki,wyrobić ciasto i odstawić na 20 minut aby wyrosło.
Przygotowujemy nadzienie do bułeczek:
Jagody mieszamy z cukrem i bułką tartą.
Krok 2 - Bułeczki z jagodami foto
Kiedy ciasto nam wyrośnie formujemy bułeczki napełniając każdą jagodami,pozostawiamy 15 minut aby wyrosły, przed pieczeniem smarujemy je rozmąconym jajkiem.
Krok 3 - Bułeczki z jagodami foto
Pieczemy 25 minut w temp. 190 stopni.
Krok 4 - Bułeczki z jagodami foto
Najlepiej smakują lekko ciepłe.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AZgotuj 10.10.2013 10:27
jakie wspaniałe ciasto wyrosło:)
dwa pokoje z kuchnią 10.10.2013 09:09
uwielbiam jagodzianki
Monia 10.10.2013 09:03
Duuużo jagód - tak powinni być! :D
iziona 10.10.2013 08:37
Nie ma to jak cieplutka jagodzianka
Magula 10.10.2013 08:12
mniam pyszne jagodzianki
pycia9 10.10.2013 07:46
uwielbiam takie
Renata9 10.10.2013 07:14
pyszne bułeczki
IZABELA29 10.10.2013 06:59
ciasto super wyrosło
Ewa 10.10.2013 06:11
Uwielbiam takie jagodzianki :) , w sezonie często robię.
V_kuchareczka 09.10.2013 23:17
przepyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat