Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z jabłkiem i białym lukrem

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białko 2 szt
cukier puder 20 dag
mąka 600 g
drożdże 20 g
cukier 2 łyżki
mleko 1 szklanka
żółtko jajek 2 szt
jajko 1 szt
masło 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
pistacje solone
jabłka prażone 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z jabłkiem i białym lukrem

Robimy rozczyn. Letnie mleko wlewamy do miski dodajemy pokruszone drożdże , cukier - mieszamy . Posypujemy mąką. Odstawiamy aż rozczyn wyrośnie. Do miski wsypujemy 600g mąki dodajemy sól ok 3/4 łyżeczki ,wbijamy 2 żółtka i 1 całe jajko. Masło roztapiamy - studzimy . Wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski z mąką . Wyrabiamy ciasto. Dolewamy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Bierzemy po kawałku ciasta formujemy w rękach kółko nakładamy prażone jabłka zamykamy - formując bułeczkę. Układamy na blaszce do wyrośnięcia. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę dodajemy troszkę soku z cytryny. Upieczone zimne bułeczki smarujemy lukrem.Posypujemy posiekanymi pistacjami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 02.02.2014 16:14
na pewno sa smaczne
Magula 02.02.2014 11:52
Super bułeczki
Aleksandra/Olcia 02.02.2014 11:43
zjadłabym jedną
patryska76 02.02.2014 11:04
Wyglądają cudnie ;-) I smakują pewnie równie dobrze ;-)
Romanowka 02.02.2014 10:41
Pysznie wyglądają!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak