Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z budyniem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 300 g
drożdże 5 dag
cukier 4 łyżki
mleko 50 ml
jogurt naturalny 100 g
jajko 1 szt
olej 2 łyżki
budyń śmietankowy
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z budyniem

Do ciepłego mleka dajemy pokruszone drożdże i łyżę cukru. Mieszamy posypujemy mąką i odstawiamy na ok 15 min. Do miski przesiewamy mąkę , dajemy całe jajko, olej, resztę cukru i jogurt naturalny. Mieszamy i dodajemy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kule i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 45 min. W tym czasie gotujemy budyń śmietankowy i odstawiamy go do wystygnięcia. Z wyrośniętej kulki ciasta odrywamy po kawałku ciasta rozciągamy go lekko wkładamy łyżkę budyniu i zaklejamy. Układamy drożdżówki na blaszce. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 10 min. Nadkrawamy je nożem smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min. Po upieczeniu pudrujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mira85 14.07.2013 15:48
świetnie wyrosły
joanna30 14.07.2013 11:50
Pyszne, uwielbiam takie :)
aisza1 14.07.2013 11:29
bułeczki palce lizać
Agata3 14.07.2013 11:25
świetne są :)
Olga_SK 14.07.2013 11:06
Cudownie się prezentują :)
Monika-twin 14.07.2013 10:52
wygladaj ajak kupne,w stylu wloskim
monisia1977 14.07.2013 10:32
super vwyglądaja
biatriss 14.07.2013 10:32
super śniadanko;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak