Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki szafranowe

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 10 dag
mleko 3,2% 500 ml
szfran pręciki 10 szt
drożdże 5 dag
mąka 75 dag
sól 0,5 łyżeczki
jajko 1 szt
twaróg 25 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki szafranowe

Masło rozpuścić, wlać mleko, wrzucić szafran ( szczypta) i podgrzać trochę, około 40stop. Dodać
pozostałe składniki i dobrze wyrobić w" robocie". Pozostawić aby wyrosło, około 1 godziny. Ciasto bardzo wyrasta.
Następnie formować cienkie wałeczki i zaplatać w warkoczyki, ślimaczki, małe kołacze i co tam komu w duszy gra. Przepędzlować jajkiem i do piekarnika nagrzanego do 170-180stop., piec około20min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jastinka 10.10.2013 12:51
smakowity przepis
lara 10.10.2013 11:03
ciekawa propozycja
mariel78 09.10.2013 21:52
Smakowicie wyglądają
margaret 09.10.2013 21:02
ciekawy przepis:)
2milutka 09.10.2013 20:54
apetycznie wyglądają;)
kokoszka
kokoszka 09.10.2013 20:37
super wyglada
Małgorzata9 09.10.2013 20:33
smakowicie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak