Bułeczki szafranowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    10 dag
  • mleko 3,2%

    500 ml
  • szfran pręciki

    10 szt
  • drożdże

    5 dag
  • mąka

    75 dag
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • jajko

    1 szt
  • twaróg

    25 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło rozpuścić, wlać mleko, wrzucić szafran ( szczypta) i podgrzać trochę, około 40stop. Dodać
pozostałe składniki i dobrze wyrobić w" robocie". Pozostawić aby wyrosło, około 1 godziny. Ciasto bardzo wyrasta.
Następnie formować cienkie wałeczki i zaplatać w warkoczyki, ślimaczki, małe kołacze i co tam komu w duszy gra. Przepędzlować jajkiem i do piekarnika nagrzanego do 170-180stop., piec około20min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jastinka 10.10.2013 12:51
smakowity przepis
lara 10.10.2013 11:03
ciekawa propozycja
mariel78 09.10.2013 21:52
Smakowicie wyglądają
margaret 09.10.2013 21:02
ciekawy przepis:)
2milutka 09.10.2013 20:54
apetycznie wyglądają;)
kokoszka 09.10.2013 20:37
super wyglada
Małgorzata9 09.10.2013 20:33
smakowicie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat