Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
masło
10 dag -
mleko 3,2%
500 ml -
szfran pręciki
10 szt -
drożdże
5 dag -
mąka
75 dag -
sól
0,5 łyżeczki -
jajko
1 szt -
twaróg
25 (półtłusty)
Sposób przygotowania
pozostałe składniki i dobrze wyrobić w" robocie". Pozostawić aby wyrosło, około 1 godziny. Ciasto bardzo wyrasta.
Następnie formować cienkie wałeczki i zaplatać w warkoczyki, ślimaczki, małe kołacze i co tam komu w duszy gra. Przepędzlować jajkiem i do piekarnika nagrzanego do 170-180stop., piec około20min.
Komentarze (7)
Nie masz konta? Zarejestruj się