Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki świnki.

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Bułeczki wyszły super, nie jestem fanką parówek, ale w połączeniu z ciastem drożdżowym super smaczne. Powstały na kolacje, a kulaliśmy je razem z moim synkiem.

Składniki:

Bułeczki świnki - 16 szt.

mąka pszenna 420 g
cukier 30 g
mleko 200 mililitrów
masło 30 g
drożdże świeże 15 g
jajko 1 sztuka
sól 0.5 łyżeczki

Dodatkowo:

parówki drobiowe 8 szt.
ziele angielskie 32 ziarna
żółtko jajek 1 sztuka
mleko 1 łyżka

Porada

Oczy świnki – żurawina, rodzynki lub ziele angielskie, ziarna pieprzu, co macie pod ręką.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki świnki.

Jeśli robisz na drożdżach instant wrzucasz wszystko do miski i wyrabiasz ciasto, jeśli na świeżych musisz zrobić zaczyn.

Do małej miseczki wsyp łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, dodaj rozdrobnione drożdże, zalej połową mleka, ma być ciepłe, ale nie gorące. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 10 – 15 min, żeby drożdże zaczęły pracować.

Do dużej miski wlać pozostałe ciepłe mleko, roztopione letnie masło, resztę cukru, sól i wbić jajko, wlać wyrośnięte drożdże, wymieszać całość trzepaczką rózgową, lub przy pomocy miksera, dodać przesianą przez sitko mąkę.

Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, misę przykryć folią spożywczą i ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.

Po godz. ciasto wyrobić na delikatnie podsypanym mąką stole, podzielić na 8 równych części.

Parówki obrać z folii, odciąć końce, ale nie zjadać, przydadzą się do zrobienia uszek naszych świnek.

Każdy kawałek ciasta rozwałkować na szerokość parówki o długości 20 cm. Parówkę położyć na brzegu ciasta i śmiało zrolować.

Nasz wałek z parówką musi wyglądać tak, że kiełbaska musi być po środku i z obu stron na końcu widoczna. Przeciąć po środku na pół, w ten sposób z 8 bułeczek otrzymasz 16.

Dłońmi lekko docisnąć ciasto dookoła kiełbaski tak, aby parówka wystawała ponad nie.

Bułeczki układać na blaszce do pieczenia od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.

Czas na wykończenie.

Każdą z końcówek od parówki przeciąć na 4 i powstałe trójkąciki przypiąć do bułeczek jako imitacje uszek. Ja zrobiłam to tak, że nacinałam nożyczkami i wciskałam do środka.

Wcisnąć oczy, oraz zrobić “świński ryjek” za pomocą słomki do napojów.
Bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.

Piec w piekarniku 20 – 25 min. w temp. 180 C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak