Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki śniadaniowe
2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, a następnie mleko z drożdżami, roztrzepane jajko, stopione masło i mieszamy. Chwile wyrabiamy. Ciasto będzie bardzo kleiste, lecz postarajmy się nie podsypywać go mąką, żeby ciasto nie zrobiło się twarde.
3. Miseczkę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20-30 min. Po tym czasie chwile jeszcze przerabiamy je w misce, po czym formujemy bułeczki, układając je na oprószonej mąką blaszce. Odkładamy w ciepłe miejsce znów na około 20 min, żeby się napuszyły, a następnie smarujemy na wierzchu roztopionym masłem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 15-20 min, aż bułeczki się zarumienią.