Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki pszenne "poszarpane"

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
otręby pszenne 1/2 szkl
mleko 3,2% 1/2 szkl
drożdże świeże 20 g
oliwa 2 łyżki
sól 1 płaska łyżeczka
cukier 1 płaska łyżeczka
jajko 1 szt

Porada

Bułeczki pomimo formowania stracą "staranny" kształt :)

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki pszenne "poszarpane"

Kroki postępowania

1
W letnim mleku rozpuszczamy roztarte z cukrem i łyżką mąki drożdże.
Krok 1 - Bułeczki pszenne "poszarpane" foto
2
Po 10 minutach wlewamy je do miski z przesianą mąką i olejem, wsypujemy otręby i cukier z solą. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Naoliwiamy z każdej strony i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Bułeczki pszenne "poszarpane" foto
3
Gdy ciasto podwoi objętość wyrabiamy króciutko i formujemy bułeczki w taki sposób, aby ich powierzchnia nie była gładka i idealna (każdy kawałek tylko ściskamy w rękach na kształt kuli i odkładamy). Pozostawiamy na 20 minut, aby ciasto odpoczęło i lekko wyrosło. Można je ponacinać w dowolny sposób. Przed pieczeniem smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 15 minut w około 200 stopniach.
Krok 3 - Bułeczki pszenne "poszarpane" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 23.10.2015 09:35
pyszne i pożywne bułeczki
adelajda 11.10.2015 14:39
domowe najlepsze :)
Bernadeta1 05.06.2015 17:29
na pewno smaczne bo domowe
gosia56 10.05.2015 12:32
super bułeczki bo domowe;)
Hrabina w kuchni 02.05.2015 21:44
Co tam utrata kształtu :), najważniejsze że bułeczki smaczne.
Jadwiga/Jaga85 02.05.2015 18:47
bardzo fajny przepis!
Adamorek 02.05.2015 14:42
ciekawe buły

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak