Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki porzeczkowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na bułki

mąka pszenna 2,5 szkl.
cukier 1 szkl.
mleko 0,5 szkl.
masło 100 g
drożdże świeże 25 g
jajko 1 szt.

Składniki na nadzienie

serek śmietankowy 200 g
porzeczki czerwone 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki porzeczkowe

Kroki postępowania

1
Drożdże kruszymy, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki, zalewamy 1/2 szkl. ciepłego mleka. Mieszamy całość pozbywając się grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 min.
Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy rozmącone jajko połączone z roztopionym masłem i pozostały cukier, dolewamy zaczyn i wyrabiamy masę.

Ciasto wyrabiamy do momentu kiedy zaczyna odstawać od miski – będzie się kleić. Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.
Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Smarujemy serkiem, posypujemy porzeczkami i zwijamy w rulon od dłuższego boku.
Krok 1 - Bułeczki porzeczkowe foto
2
Rulon kroimy na plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na ok. 15 min do ponownego wyrośnięcia – w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni C.
Krok 2 - Bułeczki porzeczkowe foto
3
Bułki pieczemy ok. 25 min, studzimy na kratce i posypujemy pudrem.
Krok 3 - Bułeczki porzeczkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 21.08.2015 13:12
Piękne i na pewno pyszne :)
Konczi 21.08.2015 12:02
pysznie się zapowiada :)) porywam jedną :)
Mniam 21.08.2015 11:47
Z chęcią zjadłabym do herbatki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak