Przepis i sposób przygotowania na: BUŁECZKI ORKISZOWE Z PŁATKÓW OWSIANYCH.
Mleko zagotowuję wraz z połową szklanki wody.
Mąkę mieszam z solą, płatkami owsianymi. Dolewam gorące mleko,
mieszam dokładnie i zostawiam do lekkiego wystudzenia. Chodzi tu
o zaparzenie mąki.
Resztę wody podgrzewam tak, by była letnia, rozpuszczam w niej drożdże,
dosypuję łyżeczkę mąki i odstawiam. Po 15 minutach, kiedy nieco zwiększy
swoją objętość, dodaję do ciasta, dokładnie urabiam i zostawiam na1,5h,
aby ciasto urosło. Następnie ponownie je wyrabiam, dodając olej. Ciasto
powinno łatwo oklejać się od rąk.
Dużą, płaską blachę wykładam papierem do pieczenia i posypuję mąką.
Z ciasta, przy pomocy mąki, formuję bułeczki, układam w odstępach
od siebie, aby mogły urosną. Każdą z nich nacinam na wierzchu.
Zostawiam je na kolejny kwadrans.
Po tym czasie, rozgrzewam piec do 200 stopni. Każda bułeczkę
smaruję na wierzchu wodą i wkładam blachę do piekarnika.
Piekę ok. 25 minut tak, aby bułeczki ładnie zbrązowiały.