Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki na maślance

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
maślanka 160 ml
mleko 160 ml
drożdże 12 gram
jajko 1 sztuka
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki na maślance

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i zrobić dołek.
Drożdże rozpuścić z cukrem, połączyć z mlekiem i maślanką, wlać do mąki, wymieszać, przykryć i odstawić na 20 minut.
Po tym czasie dodać jajko i wyrobić miękkie i elastyczne ciasto.
Przykryć i odstawić do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto dość grubo rozwałkować, przełożyć na blachę i podzielic na 12 trójkątów ( nie rozdzielać ).
Przykryć ponownie i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Piec 20 minut w 180'.

Przed pieczeniem posmarować maślanką i posypać ziarnami, słonecznika lub siemienia lnianego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 26.06.2013 07:33
Kolejny fajny przepis na bułeczki :) Wyglądają bardzo apetycznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak