Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki Mateczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 1/2 szklanki
drożdże 5 dag
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 2 szt.
masło 10 dag
jajko 3 szt.
mleko 1/2 szklanki
śliwki suszone 1/2 kg
żółtko jajek 1 szt.
cukier puder 5 dag
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki Mateczki

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Drożdże rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, cukry i stopniowo masło. Ciasto wyrobić ręcznie lub robotem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtko ubić z cukrem , wymieszać ze skórką pomarańcza, drobno pokrojonymi śliwkami. Z wyrośniętego ciasta formować na dłoni bułeczki ( podobnie jak pączki) napełniać farszem śliwkowym.
Krok 1 - Bułeczki  Mateczki foto
2
Zlepiać i układać na stolnicy posypanej mąką. Następnie układać na blasze wyłożonej pergaminem, gdy podrosną upiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni około 25 minut.
Krok 2 - Bułeczki  Mateczki foto
3
Posypać cukrem pudrem i podawać na zimno a także można podawać na ciepło.
Krok 3 - Bułeczki  Mateczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

everay 30.03.2014 16:38
Muszą być pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak