Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułeczki maślane z sezamem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 3 dag
masło 10 dag
mleko 3/4 szklanki
mąka 2 szklanki
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki maślane z sezamem

Drożdże rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier i 5 łyżek ciepłego mleka. odstawiamy aby drożdże urosły (mniej więcej podwoiły swoją masę ). Resztę mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło. Zostawiamy do czasu aż wystygnie. Mąkę przesiewamy z solą do miski, dodajemy drożdże oraz masło z mlekiem. Mieszamy lekko ( nie musi być dokładnie wymieszane) i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 20 min. Następnie przekładamy cisto na stolnicę i wyrabiamy, po czym formujemy wałek z którego wykrawamy ok 12 bułeczek . Bułeczki układamy na blaszce i zostawiamy jeszcze na chwile w ciepłym miejscu aby urosły. Wszystkie bułeczki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok 20 min w 200 stopniach. Smacznie smakują z dżemem truskawkowym :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marcin9 10.04.2013 17:30
Pycha bułeczki :)
WiktoriaGotuje 10.04.2013 16:56
na pewno są pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak