Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki maślane

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanki
drodże, 3 dag
żółtko jajek 2
cukier puder 3 łyżki
masło 1/3 kostki
mleko 1 szklanka
sól szczypta
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki maślane

Masło należy roztopić, a następnie wystudzić. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru pudru. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy żółtka, resztę cukru pudru oraz sól. Wszystko mieszamy, dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto, dodajemy olej. Następnie formujemy bułeczki i czekamy aż urosną na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Na koniec smarujemy bułeczki ubitym białkiem z jaj. Pieczemy w 160 stopniach około 40 minut. SMACZNEGO !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak