Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki maślane

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bułeczki

mleko 1 szklanka
masło 110 gram miękkiego
cukier 1/4 szklanki
jajko 2 szt
sól 3/4 łyżeczki
mąka pszenna 4 szklanki
drożdże 25 gram

do posmarowania

jajko 1 szt.
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki maślane

Kroki postępowania

1
Z drożdży, mąki i cukru przygotowujemy zaczyn i odstawiamy go do wyrośnięcia
Krok 1 - Bułeczki maślane foto
2
Rozczyn dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia
Krok 2 - Bułeczki maślane foto
3
Ciasto dzielimy na małe kuleczki, które wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok. 15 min. do wyrośnięcia
Krok 3 - Bułeczki maślane foto
4
Przed włożeniem bułeczek do piekarnika smarujemy je roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy 20 - 25 min. w temp. 185 stopni
Krok 4 - Bułeczki maślane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Benita 15.05.2015 09:31
Nigdy nie piekłam bułeczek, ale wyglądają tak apetycznie, że chyba będę musiała wypróbować przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak