Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki krucho-drożdżowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

drożdże świeże 10 dag
mleko ciepłe 0,5 szklanki
cukier 5 łyżek
mąka pszenna 1 kg
żółtko jajek 4 sztuki
masło lub margaryna 1 kostka
śmietana 12% 5 łyżek
sól do smaku 1 szczypta

Nadzienie

dżem śliwkowy 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki krucho-drożdżowe

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z cukrem i dwiema łyżkami mąki i odstawiam do wyrośnięcia na ok 20 min. W tym czasie masło siekam z mąką i solą, dodaję jajka i śmietanę. Zagniatam i dolewam wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiam rękami, aż zacznie odstawać od rąk i ścianek naczynia. Na początku jest strasznie płynne i kleiste, ale w miarę wyrabiania nabiera elastycznej konsystencji. Wykładam na posypany mąką blat, rozwałkowuję cienki placek, smaruję dżemem i zwijam jak roladę zaczynając z jednego końca do środka ciasta i z drugiego końca również kierując się ku środkowi. Obydwie rolady rozdzielam za pomocą radełka i każdą z nich kroję w kawałki.
Krok 1 - Bułeczki krucho-drożdżowe foto
2
Układam na suchej blasze, wierzch każdej bułeczki smaruję rozmąconym białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160°C - 180°Cna ok 25 min.
Krok 2 - Bułeczki krucho-drożdżowe foto
3
Upieczone wyjmuję i przekładam na talerz. Można posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać polewą
Krok 3 - Bułeczki krucho-drożdżowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 08.03.2015 14:40
cudowne bułeczki!
tytka 08.03.2015 14:23
fajnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak