Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki króliczki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka razowa 400 g
mąka pszenna 200 g
drożdże 30 g
miód 1 łyżka
sól 1,5 łyżeczki
śmietana 100 g
jogurt naturalny 250 g
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki króliczki

Drożdże rozrobić z miodem. Oba rodzaje mąki połączyć ze sobą, dodać sól, jogurt, śmietanę, żółtko i rozrobione drożdże - dokładnie wyrobić. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na dziewięć równych części. Każdą z nich podzielić jeszcze na trzy :
- na małą część z której uformujemy kuleczkę - ogonek,
- na średnią część z której formujemy łezkę i rozcinamy ostrym nożem w węższej części- uszy,
- na dużą część z której formujemy wałeczek, zawijamy go jak ślimaka - grzbiet.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy grzbiet dokładamy głowę i ogonek i tak robimy z każdym kolejnym króliczkiem. Każdy smarujemy roztrzepanym białkiem i dekorujemy wedle uznania. Pozostawiamy do wyrośnięcia przez około 30 minut a w międzyczasie włączamy piekarnik na 200 stopni.
W tej temperaturze pieczemy około 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy kolejne 12 minut. Ostudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EnoBeno 07.04.2013 11:44
świetnie wyglądają
Magda24 07.04.2013 10:06
bardzo ładne
pycia9 07.04.2013 09:59
SUPER POMYSŁ
miki47 07.04.2013 09:53
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak