Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • jaja

    2 szt
  • śmietana 18 proc

    4 łyżki
  • masło

    125 g
  • mleko 2 %

    2 szklaki
  • drożdże

    50 g
  • cukier

    150 g
  • sól

    1 szczypta
  • śliwki węgierki

    12 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułeczki drożdżowe ze śliwkami  foto
Mąkę wsypujemy do misy( przesiewamy ją najpierw) robimy dołek i wlewamy ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem.Dodajemy 2 łyżki cukru i pokruszone drożdże( mieszały łyżką by powstała zawiesina)Wsypujemy resztę cukru dodajemy jaja i wlewamy pozostałe mleko.
Krok 2 - Bułeczki drożdżowe ze śliwkami  foto
Wyrabiamy ciasto jakieś 15 minut. Po wyrobieniu przykrywamy ciasto kloszem( Jak nie macie wystarczy zwykła ścierką) Po jakiś 40 minutach wyrabiamy ciasto ponownie robimy wałek.
Krok 3 - Bułeczki drożdżowe ze śliwkami  foto
Dzielimy je na 12 części.Każdą część rozpłaszczamy jak placuszka i kładziemy po 1 śliwce wypestkowanej.
Krok 4 - Bułeczki drożdżowe ze śliwkami  foto
Robimy wałeczek i zlepieniem do dołu kładziemy bułeczki na papierze do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajem i zostawiamy na jakieś 20 minut do wyrośnięcia. .
Krok 5 - Bułeczki drożdżowe ze śliwkami  foto
Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu na kratce polewamy je lukrem z cukru pudru i soku pomarańczowego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat