Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto drożdżowe

mąka 4 szkl
mleko 1 szkl
drożdże 4 dkg
cukier 1/3 szkl
cukier waniliowy 2 łyżeczki
jajko 2 szt
margaryna 10 dkg
sól szczypta

ponadto

dżem
jajko 1 szt
mleko 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z nadzieniem

Drożdże rozcieramy z odrobiną soli i 1 łyżeczką cukru.

Do drożdży dodajemy 5 łyżek ciepłego mleka i 3 łyżki mąki – mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Do dużej miski dajemy ( musimy pamiętać, ze wszystkie składniki musza mieć temperaturę pokojowa ) pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn – wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoja objętość.

Następnie wykładamy ciasto na stolnicę wysypaną mąką i ponownie wyrabiamy.

Szklanką wykrawamy kółka , na środek krążka kładziemy łyżeczką nadzienia ( ja użyłam nutelli), dokładnie zlepiamy brzegi tworząc bułeczkę.

Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Do jajka dodajemy mleko – roztrzepujemy. Jajkiem z mlekiem smarujemy bułeczki.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok.15-20 minut.

Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak