Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z nadzieniem
Do drożdży dodajemy 5 łyżek ciepłego mleka i 3 łyżki mąki – mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do dużej miski dajemy ( musimy pamiętać, ze wszystkie składniki musza mieć temperaturę pokojowa ) pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn – wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoja objętość.
Następnie wykładamy ciasto na stolnicę wysypaną mąką i ponownie wyrabiamy.
Szklanką wykrawamy kółka , na środek krążka kładziemy łyżeczką nadzienia ( ja użyłam nutelli), dokładnie zlepiamy brzegi tworząc bułeczkę.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Do jajka dodajemy mleko – roztrzepujemy. Jajkiem z mlekiem smarujemy bułeczki.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok.15-20 minut.
Smacznego!!!