Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe z jagodami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 350 gram
drożdże 2 dkg
masło 50 gram
mleko ciepłe 100 ml
cukier 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
jagody 20 dkg
kruszonka
masło 5 dkg
mąka 3 łyżka
cukier 3 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z jagodami

W kilku łyżkach ciepłego mleka rozprowadzić drożdże. Dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i odstawić zaczyn do wyrośnięcia. W tym czasie do miski przesiać mąkę, dodać sól, żółtka jaj, sól i smalec. Wlać wyrośnięty zaczyn, resztę mleka i wszystko wyrobić do połączenia się składników. Dodać stopione, wystudzone masło i wyrabiać do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta (można dodać troszkę mąki). Odstawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do dobrze natłuszczonej formy ( u mnie nawinęła się kwadratowa 25x25 cm). Na ciasto wyłożyć jagody. Przed wyłożeniem posypałam ciasto lekko bułką tartą, żeby wchłaniała nadmiar soku. Z mąki, cukru i masła wyrobić palcami kruszonkę, którą posypać ciasto. Gotowe ciasto wsadzić do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni i piec ok. 40 minut. Po upieczeniu zostawić na chwilę w otwartm piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna47 08.10.2012 21:21
Fajne bułeczki.
adelajda 08.10.2012 19:05
lubie ciasta z owocami !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak