Bułeczki drożdżowe z farszem drobiowym i solą gruboziarnistą z Zupą Grochową

Bułeczki drożdżowe z farszem drobiowym i solą gruboziarnistą z Zupą Grochową

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Jeśli Wasze wakacje planujecie spędzić na podróżowaniu  przyczepą kempingową, koniecznie pomyślcie o menu obiadowym, które z łatwością w niej przygotujecie. Dużym ułatwieniem może okazać się upieczenie przed wyjazdem drożdżowych bułeczek z nadzieniem mięsnym, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do każdej zupy błyskawicznej Kucharek, którą przygotujecie raz, dwa (jak sama jej nazwa wskazuje).

Udanych wakacji!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    400 g
  • drożdże

    10 g
  • cukier

    1 łyżka
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • masło roztopione

    2 łyżki
  • mleko

    2 szklanki

Farsz:

  • miód wielokwiatowy

    3 łyżki
  • sól gruboziarnista

    1 łyżka
  • jajko

    roztrzepane 1 sztuka
  • mięso z rosołu

    3 udka
  • cebula pokrojona w kostkę

    1 sztuka
  • masło

    1 łyżka
  • przyprawa do potraw Kucharek

    do smaku

Zupa

  • zupa grochowa Kucharek

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Bułeczki drożdżowe z farszem drobiowym i solą gruboziarnistą z Zupą Grochową

1. Do miski wkładamy mąkę, dodajemy cukier, przyprawę do potraw, drożdże rozpuszczone w mleku, żółtka i dokładnie mieszamy.  

2. Ciasto zagniatamy dodając ostudzone masło, ciasto powinno być o jednolitej konsystencji.  Tak przygotowane ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.

3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na kształt prostokąta i wykrawamy szklanką koła. Na tak przygotowane ciasto nakładamy mięso z rosołu połączone z cebulą i doprawione przyprawą do potraw Kucharek i formujemy bułeczki. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem, miodem, oprószamy solą, przykrywamy serwetką i odkładamy w ciepłe miejsce na półgodziny.

4. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 20 minut, pieczemy na złoty kolor.

6. Zupę przygotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat