Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
mąka pszenna
400 g -
drożdże
10 g -
cukier
1 łyżka -
żółtko jajek
2 sztuki -
masło roztopione
2 łyżki -
mleko
2 szklanki
Farsz:
-
miód wielokwiatowy
3 łyżki -
sól gruboziarnista
1 łyżka -
jajko
roztrzepane 1 sztuka -
mięso z rosołu
3 udka -
cebula pokrojona w kostkę
1 sztuka -
masło
1 łyżka -
przyprawa do potraw Kucharek
do smaku
Zupa
-
zupa grochowa Kucharek
1 opakowanie
Przepis i sposób przygotowania Bułeczki drożdżowe z farszem drobiowym i solą gruboziarnistą z Zupą Grochową
1. Do miski wkładamy mąkę, dodajemy cukier, przyprawę do potraw, drożdże rozpuszczone w mleku, żółtka i dokładnie mieszamy.
2. Ciasto zagniatamy dodając ostudzone masło, ciasto powinno być o jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na kształt prostokąta i wykrawamy szklanką koła. Na tak przygotowane ciasto nakładamy mięso z rosołu połączone z cebulą i doprawione przyprawą do potraw Kucharek i formujemy bułeczki. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem, miodem, oprószamy solą, przykrywamy serwetką i odkładamy w ciepłe miejsce na półgodziny.
4. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 20 minut, pieczemy na złoty kolor.
6. Zupę przygotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Komentarze (0)