Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe z budyniem i rodzynkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
margaryna 10 dag
cukier 5 dag
drożdże świeże 5 dag
jajko 2 szt
cukier 1 szczypta
mleko 1/2 szklanki
mleko 3 szklanki
rodzynki 1 garść
budyń śmietankowy 2 z cukrem

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z budyniem i rodzynkami

Margarynę roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Drożdże mieszamy w 1/2 szklanki letniego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż zaczną rosnąć. W tym czasie gotujemy budyń - wg. przepisu na opakowaniu, jednak redukując ilość użytego mleka do 3/4 litra. Ugotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę z solą wsypujemy do sporej miski. Robimy w mące dołek, do którego wlewamy drożdże, margarynę, jajka. Dodajemy pozostały cukier. Wyrabiamy tak długo,aż ciasto przestanie kleić się nam do rąk. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce (przykryte czystą ściereczką) do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, zarabiamy krótko raz jeszcze,, po czym wałkujemy na prostokąt o wielkości 40cm X 60cm. Do budyniu wsypujemy rodzynki, mieszamy i wykładamy budyń równą warstwą na rozwałkowane ciasto. Zwijamy ciasto w roladę, zaczynając od krótszego boku. Następnie za pomocą ostrego noża kroimy roladę w 1,5-2 cm plastry. Układamy plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy na kwadrans by jeszcze trochę podrosły.. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut (aż będą miały złoty kolor)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piotr-21 28.10.2012 14:10
smaczne
Kekerboom 28.10.2012 14:08
pycha
Barbara/zuza22_85 28.10.2012 13:57
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak