Bułeczki drożdżowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki:

mąka 1 kg
mleko 2 szklanki
drożdże 10 dag
cukier 6 łyżek
jaja 2 sztuki
margaryna 1 kostka
sól szczypta
cukier waniliowy 1 opakowanie

Wykonianie:

W jednej szklance ciepłego mleka rozpuścić margarynę, zaś w drugiej szklance ciepłego mleka drożdże. Do mąki dodać wszystkie składniki i przez 5 minut mieszać mikserem. Włożyć ciasto do ciepła na ½ godziny. Przełożyć na stolnicę i rozwałkować na 2 cm. Wykrawać szklanką kółka i pozostawić do wyrośnięcia. W środek można dać wg uznania marmoladę, ser lub jabłka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat